(recept
si oblíbilo 137 návštěvníků)
Pražená cizrna - zdravé chroupání k televizi
Potřebné ingredience
Dokonale nahradí pražené oříšky nebo čipsy, je zdravá a ve srovnání se zmíněnými pochutinami obsahuje minimum tuku. 100g cizrny obsahuje 1355kJ a 5,4g tuku (e-kalkulačka, na www.flora.cz). Potřebujeme: cizrnu, máslo, sůl, ubrousek
Postup přípravy
Cizrnu namočíme na hodinu do vody a v téže vodě vaříme cca 30 minut. Opražíme na pánvi na másle dozlatova, posolíme a dáme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Dobrou chuť.
Dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Raguella
(upraveno)
18. 1. 2017, 20:34
určitě vyzkoušíme...
srneckova
(upraveno)
18. 1. 2017, 13:12
Paluna
(upraveno)
16. 1. 2017, 20:07
KattyV
(upraveno)
11. 1. 2017, 14:44
eguabank
(upraveno)
11. 1. 2017, 12:44
Já si koupila Cizrnu sterilovanou, tak nechám okapat a opražím, uvidím, jak budu chroupat...
gabb
(upraveno)
1. 7. 2013, 16:38
výborný nápad
kalimera
(upraveno)
10. 7. 2013, 14:57
@gabb
děkuji
ev71
(upraveno)
25. 6. 2013, 20:05
Je to výborné - cizrnu jsem hodinu máčela - pak asi hodinu vařila. Okapanou jsem dala do pekáče a okořenila a pokladla máslo. Dala do trouby na nejvyšší teplotu. Promíchávala jsem a vyčkala až bude tmavnout a křupat.
kalimera
(upraveno)
10. 7. 2013, 14:57
@ev71
mišus
(upraveno)
21. 5. 2013, 9:33
Nevím proč jsem Váš recept musela vyzkoušet hned z celého pytlíku cizrny. Postup jsem dodržela, vypadalo to dobře. Bohužel po ochutnání mažel řekl, že neví proč by měl jíst opražený "hrách". Tak teda u nás to neprošlo.
kalimera
(upraveno)
21. 5. 2013, 16:21
@mišus
Irčík
(upraveno)
19. 4. 2013, 13:25
Dobrý den, nevím, kde jsem udělala chybu - cizrnu jsem na noc namočila, pak slila a osušila v utěrce a potom smažila na trošce oliv oleje - pořád se mi ale zdála taková uvnitř měkká (nekřupala), pak už ale začala na pánvi vybuchovat, tak jsem ji přesypala na misku, že třeba až vychladne, bude křupavá. Ale bohužel nebyla... pražila jsem ji odhaduji tak 10 minut. Nebyla nijak tmavá. Nevíte v čem jsem to pokazila? Těšila jsem se na zdravé křupání... Irena
kalimera
(upraveno)
9. 5. 2013, 8:57
@Irčík
Irenko, cizrnu jste předem nevařila? Možná to bude tím... .
Irčík
(upraveno)
20. 6. 2013, 10:54
@kalimera
Zkusím ji příště uvařit, ale jedna paní v komentu níže psala, že jen namáčí a že byla super... Uvidíme... I.
čučinek
(upraveno)
20. 6. 2013, 11:46
@Irčík
Dobrý den, taky si cizrnu často dělám a máme ji rádi celá rodinka taky jsem si přečetla komentáře a zkoušela jsem pár krát také jenom máčení a musím říct,že jsem přišla na to jak to dělat aby to křupalo Já to dělám tak,že si cizrnu namočím na hodinku,pak vodu zlijí a dám čistou a vařím něco málo přes hodinku,pak přecedím a dělám to na řepkovém oleji cca 10-12 min.(máme to raději když je taková trošku připálenější jo a pytlík 450g si dělím na 3x a dělám to cca 150 g tu hodku ve vodě a vaření a musím říct,že jsem touhle dobrůtkou nakazila více lidí kolem a skoro nikdo to neuhodne,že je to cizrna Hezké slunečné dny Andrea
deniska1978
(upraveno)
9. 3. 2013, 11:33
tak ja teda zkousela cizrnu uz nekolikrat ale delam ji v troube uvarenou cizrnu dobre vysusim na papirovem ubrousku a pak si udelam smes oliv.oleje(nebo jen ve spreji) sul a treba kari koreni, nekdy i sladka paprika a vse prendam na plech a pecu 30 minut, v prubehu peceni je dulezite cizrnu protrepat aby se nepripalila, je to super lehka chutovka k televizi
kalimera
(upraveno)
18. 3. 2013, 19:40
@deniska1978
Tak to je zajímavý tip, děkuji .
čučinek
(upraveno)
4. 3. 2013, 21:11
Dobrý večer cizrna je namočená a zítra ji opražím jsem moc zvědavá jak to bude chutnat ale po zhlédnutí komentářu myslím,že to bude dobrotka k vínečku děkuji za tip Andrea
čučinek
(upraveno)
10. 3. 2013, 18:38
@čučinek
\r\nCizrnu jsem nikdy nejedla,takže jsem nevěděla co mám očekávat \r\nodpoledne jsem ji namočila a druhý den večer jsem ji opražila na olivovém oleji a můžu Vám říct,že je to opravdu bezva náhrada za oříšky \r\ncelá rodina jsme to křupali i návštěva si to pochvalovala \r\nmoc děkuji za tuhle inspiraci \r\ndoporučuji vyzkoušet \r\nAndrea \r\n\r\n
kalimera
(upraveno)
18. 3. 2013, 19:41
@čučinek
Děkuji za vyzkoušení, jsem ráda, že chutnalo .
Karamelka120
(upraveno)
28. 2. 2013, 13:32
To je valstně obdoba středověké pučálky, že? Pochutnávali jsme si na ní na festivalu středověké kuchyně a byla to fakt baštaááá: http://www.foodstyle.cz/products/ochutnala-jsem-stredovek-a-stalo-to-za-to-/
kalimera
(upraveno)
18. 3. 2013, 19:42
@Karamelka120
Přiznám se, že pučálku neznám . Já ji takto upravenou poprvé jedla v Aténách, kde ji prodávali přímo na ulici ve stánku s různými oříšky a jinými dobrotami .
Strepitula
(upraveno)
24. 2. 2013, 19:29
Cizrnu namočím přes noc a druhý den již bez vaření orestuji na trošce oleje a osolím.
kalimera
(upraveno)
28. 2. 2013, 13:12
@Strepitula
Zajímavý tip, bez vaření jsem zatím nezkoušela, ale je pravda, že cizrna tak dlouhé vaření, jako třeba fazole, nepotřebuje .
marky18
(upraveno)
22. 2. 2013, 20:42
Díky za tip!!!
kalimera
(upraveno)
24. 2. 2013, 19:16
@marky18
Rádo se stalo
nadhoz
(upraveno)
12. 7. 2011, 17:51
díky za nápad...právě uzobávám )
kalimera
(upraveno)
13. 7. 2011, 8:18
@nadhoz
Nadi, díky za vyzkoušení .
jazumi
(upraveno)
18. 12. 2010, 17:40
díky moc za recept! Měla jsem od večera namočenou cizrnu- ze které jsem uvařila polévku a zbylo mi jí dost- tak jsem zkusila opražit na másle jen tu namočenou nabobtanou- už jsem to nevařila a výsledek je mńam - super zdravá dobrotka
kalimera
(upraveno)
19. 12. 2010, 13:35
@jazumi
Jani, jsem moc ráda, že chutná . Krásné Vánoce a PF 2011 .
cudla08
(upraveno)
11. 11. 2010, 12:49
Cizrnu jsem zkoušela dělat dle Vašeho receptu, ale přišla mi hodně těžká a moc mi teda ani nechutnala. Všichni si to chválí, že chutí je jako oříšky .. ale mně to vůbec nepříjde. Nakoupila jsem si jí celkem dost a nevím co s ní. Nemáte ještě nějaký receptík? Děkuji, Alena
kalimera
(upraveno)
12. 11. 2010, 14:15
@cudla08
Tak to mě mrzí . Je pravda, že sto lidí = sto chutí . Já z ní hodně často dělám pomazánku http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=22058. A nebo pak rychlovku na pánvičku http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=64141&user=82083, placičky http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=91538&user=82083 nebo salát http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=57235&user=82083 .
cudla08
(upraveno)
25. 1. 2011, 16:32
@kalimera
Tak jsem se sem opět dostala po delší době. Od té doby jsem totiž cizrnu nedělala a teď jsem koukala a prosinci vypršela doba použitelnosti .. tak šup šup na nějaký ten receptík. Ani jsem nečekala tolik reakcí ... a receptíků .. takže díky. Děkuji ještě jednou moc a moc ... zkusím pomazánku a ještě na něco juknu. Kdo je na to zvyklý, tak mu to asi chutná, ale nás pražená fakt nechytla :P Teď jsem jedla polévku z cizrny a byla výborná .. už vařím cizrnu v hrnici a zkusím teda nějakou polévku .. budeme mít asi cizrnový víkend Dámy, díky moc a dále s receptíkama .. vždycky se hodí Alena
kalimera
(upraveno)
26. 1. 2011, 13:49
@cudla08
Alenko, není zač . Mne by zase zajímal recept na polévku z cizrny ....
cudla08
(upraveno)
8. 2. 2011, 19:09
@kalimera
Polévku jsem dělala jako hrachovku A do toho osmaženou houstičku Dneska děláme pomazánku a nic moc .. nevím jaký poměry římského kmínu a sezamové pasty ... byla to ale fuška sehnat pastu ... ale zdravá výživa nezklamala
Mata406
(upraveno)
11. 11. 2010, 15:05
@cudla08
Alenka napr. http://sweetlive-recepty.blogspot.com/2010/11/cicerovo-zeleninove-ragu.html http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=30274&user=48300 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=28398&user=48300
cudla08
(upraveno)
25. 1. 2011, 16:34
@Mata406
Marti moc díky ... mám tu ještě 4 pytlíky ... tak s tím musím něco udělat .. škoda by to bylo vyhodit, že Když umí někdo jídlo dobře připravit, tak člověk snad sní všechno .. hold taková kuchařka ještě nejsem.. snad jednou.
kalimera
(upraveno)
12. 11. 2010, 14:17
@Mata406
Marti, tak to se budu inspirovat i já . Vypadá to skvěle, děkuji .
Mata406
(upraveno)
12. 11. 2010, 16:56
@kalimera
Pavlínka ahoj ja som najskor ľutovala, že som dala link na tie moje recepty /bola som v pokušení ich potom zmazať - lebo nezvyknem ich takto linkovať/ , iba ma vlastne zaujal ten komentárik od Alenky, totižto veľa ľudí cícer /u Vás teda cizrnu/ takmer vobec nepozná, resp. i keď ju vidí v obchode, nemá odvahu túto takmer zabudnutú strukovinu vyskúšať a pritom je tak úžasná - ale to Ty určite dobre vieš, ako som pozrela Tvoje receptíky /mimochodom veeľmi jedlé - čo ja moc oceňujem / Tak ma teší, že si to vzala v dobre myslenom komentári. Apropo: - aby som nezabudla - na takto pripravenom cíceri "ala oriešky" som bola odchovaná, mamina nám to doma robievala - takže mne to veľmi chutí paaaa ..... /oooch a dúfam, že mi odpustíš to tykanie, na slovenskom mmb sme si zvykli tykať po vzájomnej dohode všetkých, tak hádam mi bude odpustené
kalimera
(upraveno)
12. 11. 2010, 17:45
@Mata406
Martinko, hádáš správně . Na tykání . Jinak jsem moc ráda, že jsi tady dala odkazy na ty recepty a určitě to bude inspirací i pro další maminky, které mají rády cizrnu . Je škoda, že hodně lidí zapomíná na luštěniny a různé druhy obilovin, které byly "kdysi" běžné a hlavním zdrojem živin. A moc děkuji za milá slova i já se ráda chodím inspirovat tvými úžasnými recepty .
Mata406
(upraveno)
12. 11. 2010, 19:57
@kalimera
si zlatá
anilvap2
(upraveno)
11. 6. 2010, 22:09
Je to skvělé,občas,když mě chytne mlsná,opraženou cizrnu obalím i v moučkovém cukru A pražím ji na přepuštěném másle,předejde se tím přepálení tuku a má naprosto jedinečnou chuť
kalimera
(upraveno)
13. 6. 2010, 13:41
@anilvap2
Někde jsem jí, tuším, jedla i v karamelu a také byla senzační . Krásnou neděli .
Tikolka
(upraveno)
14. 6. 2010, 14:45
také pražíme ale nevařím jí nechám jí naklíčít ( asi 3 dny) a pak i s klíčkama opražím. Má potom takové ocásky za které je taháme z talířku
kalimera
(upraveno)
13. 6. 2010, 13:39
@Tikolka
No to zní jako skvělý nápad. Taky si ji doma klíčíme, ale nenapadlo mě ji opražit naklíčenou . Děkuji za inspiraci .
s-arka
(upraveno)
8. 2. 2010, 20:01
Ahoj Pavli Dnes jsem opět dělala tuto dobrotu a tak nejenže chválím super recept , zároveň tě moc zdravím a doufám, že jste všichni včetně mimíska v pořádku Šárka a
kalimera
(upraveno)
9. 2. 2010, 14:21
@s-arka
Ahoj, Šárinko. Moc děkuji za pochvalu . Už máme konečně u sebe a máme se krásně .